Cont demo pentru incercare BOCP
BOCPBOCP.eu » Actualizari » important la numerotarea facturilor


Cont demo pentru incercare BOCP

Ai întrebări?

Sună la 0365-424.438 între orele 09-17, luni-vineri, pentru asistentă.

Statistici BOCP:

Mi-a simplificat munca fantastic

" Am recomandat si recomand in continuare BOCP celor cu care lucrez. Imi place foarte mult faptul ca exista deschidere din partea echipei in implementarea solicitarilor noastre fapt ce a dus la optimizarea timpului de lucru si la o automatizare a proceselor zilnice."

~Imavision Media & Development~

Vezi alte testimoniale

Important la numerotarea facturilor

2016-11-09

Vă aducem la cunoștință următoarele reguli la definirea seriilor și numerelor pentru facturi fiscale conform ORDIN Nr. 2264/2016

D394 - Informatii privind plaja de facturi alocate in perioada de raportare

Conform ORDIN Nr. 2264/2016 din 26 iulie 2016, in declarația D394 se vor completa plajele de facturi alocate pentru anul de raportare.

Aceste plaje se aloca prin Decizie interna la inceputul anului.

Numarul total de facturi emise în perioada de raportare prevazuta la art. 322 din Codul fiscal,reprezinta toate numerele de facturi emise inclusiv facturile stornate.

Factura stornata reprezint factura emisa, a carei valoare totala este negativa.

Distinct se raporteaza seria si numarul facturilor anulate, factura anulata reprezinta factura emisa si netransmisa beneficiarului, operatiunile inscrise în aceasta nefiind inregistrate in contabilitatea persoanei impozabile

Distinct se vor evidentia si seria si numarul facturilor emise prin autofacturare, inclusiv baza impozabila si TVA aferente, defalcate pe fiecare cota (24, 20, 19, 9, 5), precum si a celor emise de beneficiar in numele furnizorilor.

Exemplu:

Prin Decizie interna se creaza la inceputul anului o serie ABC cu o plaja de facturi de la nr. 1 pana la seria ABC nr. 100. In prima perioada de raportare s-au emis facturi de la seria ABC nr. 1 la seria ABC nr. 25.Se va inscrie in D394 ca plaja de facturi alocate de la seria ABC de la nr. 1 pana la 100, iar ca plaja facturi emise seria ABC de la numarul 1 la 25.

In perioada a doua de raportare se emit facturi cu seria ABC de la numarul 26 la 40. Se va inscrie in D394 ca plaja de facturi alocate seria ABC nr. 1 pana la 100, iar ca plaja facturi emise seria ABC de la numarul 26 la 40 si tot asa in urmatoarele perioade.

Deci seria ABC de la numarul 1 la numarul 100 se va repeta identic la facturi alocate in toate perioadele de raportare din anul respectiv daca s-au emis facturi in acele perioade din acea serie.

Atentie! Prin exceptie pentru anul 2016, contribuabilii vor declara ca facturi alocate numai plaja de facturi ramasa neutilizata la data de 01.10.2016.

De exemplu, la data de 1 octombrie 2016, persoana impozabila are o plaja de facturi ramase neutilizata din plajele de facturi alocate: de la seria XYZ nr. 59 la nr. 100 Pentru luna octombrie,vor fi înscrise facturile alocate astfel: seria XYZ de la nr. 59 la 100. Acesta se va declara la fel si pentru lunile noiembrie si decembrie.

Se declara distinct numarul total de facturi emise în perioada de raportare de catre terti, în numele persoanei impozabile, conform art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, seria si numarul de ordine al acestora, precum si denumire si CUI terti.

In concluzie trebuie acordata o mare atentie la generarea seriilor de carnete, aceste serii trebuie sa fie unice.

Nu creati o seria BBB cu numere de la 1 la 100 si inca o serie BBB cu numere de la 101 la 200, ci pentru al doilea carnet trebuie o serie identificata unic.

Pentru operatiunile intracomunitare cu bunuri si servicii, import/export de bunuri si operatiuni neimpozabile in Romania trebuie create carnete separate pentru fiecare tip de operatiune deoarece acestea se exclud din raportarea in D394.